maandag, augustus 06, 2007

In afwachting van groot nieuws, even de Torca Magali

Tijdens de eerste week van de Picos Expe met 6 man (Tom, Koen, DDR, Pierrot, Wim en Vince) afgedaald in de Torca Magali, de 'Spaanse ingang' die rond -550 verbindt met de Cornisa. Deze grot was nog geequipeerd naar aanleiding van de korte herfst-expeditie van vorig jaar en we konden dat materiaal goed gebruiken in de diepe delen van de Cornisa. Die ochtend was de eerste mooie zonnige dag de laatste 10 dagen en er zouden er nog veel volgen. Tom en Koen equipeerden de weg naar beneden (Koen was de enige de de weg kende in de Magali) en DDR-Pierrot (zijn maiden topo-trip) en Wim-Vince topografeerden al dalend. Het kwam allemaal mooi uit. Einde topo voor die maandag onderin de eerste grote put, waar een vervelende klim van zo'n 40 meter hoog begint (vol met losliggende blokken), gevolgd door een passage met veel ups and downs, waarvan verschillende vast geequipeerd. Van hieruit gingen we door naar het Cornisa stuk van de grot waar we op het 4 sterren bivak overnachten, met 6 man deze keer! de Restaurant-tent maakte het hier erg aangenaam en het was best mogelijk 6 man comfortabel te logeren; 3 man in de tent, Wim en Vince sliepen buiten en Koen hakte zich met spitgerief een nieuwe ligplaats in een rots achter de tent, lekker uit de tocht maar wel op enkele centimeters van Pierrot, wiens gesnurk meer decibels produceert dan de oudste modellen vliegtuigen van DHL. En Tyvek scoort zeer slecht qua accoustische isolatie, mijn oorstoppen deden gelukkig beter.
Dinsdag equipeerden Koen en Tom ineens door tot voorbij het kamp op -900, dat hing dan ineens klaar voor als we volgende week langs de andere kant van de berg zouden afdalen. DDR en Pierrot topografeerden de interconnecterende meander tussen Cornisa en Magali en ook de P60 erboven. Wim en Vince keerden terug naar het punt boven de 40m klim en topografeerden naar de andere ploeg toe. We vervingen zoveel mogelijk musketons met maillons op de vaste equipementen. Op het einde van de dag is heel de Magali opgemeten op 2 metingen na onderaan de puin-klim. Die zouden we er morgen tijdens het desequiperen wel aanhangen. Het touw van de onderste 60m put lieten we in de put vallen, dat zouden we dan later in de Cornisa recupereren. Op vraag van Silvino maakten we ook ineens de equipeerfiche.
Woensdagnamiddag stonden we buiten en lieten het materiaal aan de grotingang achter om dit de volgende morgen over de berg heen te dragen naar de 'klassieke' ingang van de Cornisa
. Dit werd een schone trip over de Palanca-kam. We vonden zowaar de spits terug die 50m boven de grotingang op de top zaten. We spendeerden nog 1 extra nacht in de berghut-met-half-pension om de volgende morgen af te dalen en terug te klimmen naar het Kamp in de Hoyo Grande.

Fotolegende:
- ingang van de Magali
- vertikale 'etroiture'
- onderaan de eerste grote put
- in de ressauts 'up and down'
- 2 topoteams ontmoeten elkaar
- Boven de P60
- klim en traversee naar de Cornisa connectie
- interconnectie-meander tussen Magali en Cornisa
- Paraplu in Pozo del Lomo
- Kamp op -600
- Afdalen naar de andere kant van de Palanca


de groeten,
Vince