donderdag, augustus 07, 2008

Brevetten

Na een geanimeerde discussie (de tennismatch Nadal - Federer op Wimbledon was er niets mee vergeleken) in ons bovengronds basiskamp, was het duidelijk: we hebben nood aan brevetten. Bij deze dus een aanzet.


1. Brevet S. Gegeven door een Spekuloos die al een brevet S bezit aan een al of niet lid dat al 5 verschillende grotten in Belgie heeft gedaan en 2 in het buitenland. Bij wijze van hoge uitzondering (d.w.z. altijd) mag dit ook gegeven worden aan familie, vrienden of anderen die nog nooit een grot van binnen hebben gezien.

2. Brevet K. Speleocuisine. Opgesplitst in verschillende modules:

* Module 0: light koken op -1500m
* Module 1: water voor thee kunnen opwarmen in een gite
* Module 2: Oosterse gerechten op minstens 500m diepte bereiden
* Module 3: kampkeuken op expeditie: in staat om vers eten klaar te maken voor minstens 5 personen enkel op MSR of Coleman vuurkes
* Module 4: pannenkoeken klaarmaken in de Haquin

De brevetten worden toegekend bij stemming (meerderheid tegen minderheid) ter plekke door de aanwezige (vr)eters.
De modules moeten niet in volgorde worden behaald.

3. Brevet D: de applicant voor brevet D moet iemand kennen die brevet A heeft, moet ook iemand kennen die brevet B heeft en al tegen een derde persoon gesproken hebben die geen brevet heeft. Degene die geen brevet heeft, moet al minstens 20 jaar speleo doen en geparticipeerd hebben aan expedities op minstens 2 continenten. Deze persoon beslist ook over de al of niet toekenning van het brevet.

4. Brevet F: 3D foto´s op minstens -1000m genomen hebben.

5. Brevet V: Veiligheid. De houder van dit brevet mag niet gered zijn geweest uit een grot gedurende een periode van 417 opeenvolgende dagen. De aanvangs- en einddatum van deze periode mogen door de aanvrager zelf bepaald worden en dit mag nog voor het begin van zijn/haar speleocarriere zijn.

6. Brevet Z. Moet je niets voor kunnen. Krijg je bij dag 1 van je speleocarriere, louter als motivatie. Zonder dit brevet mag je geen grotten in.

Los resultados

Hallo iedereen,


En ja, ´t is weer gedaan voor dit jaar. Wat kunnen we nu voorleggen:

1. 300m topo (of wat meer)
2. Niks dieper op -1500m (OK, waterniveau was gezakt met enkele m)
3. De galerij op ca. -1400m heeft nog enkele putten die misschien niet in de grote zaal uitkomen
4. Op -1100m (de Ramal Norte) is er toch wat gedaald, alleen is het een vreselijk smalle (en scherpe) meander in de diepste 40m... verder exploreren wordt daar selectief naar persoon toe (Rotana, we hebben je nodig :-))
5. Hoger in de Ramal Norte is er veel tocht, vergelijkbaar met de turbine (aan de ingang). Die tocht wordt verloren aan de top van een P38.
6. Geen accidenten
7. De voeten + andere ledematen hebben het van iedereen min of meer uitgehouden.

Geen groot vervolg zoals vorige jaren, niet de zoveelste tak die voorbij -1000m gaat, wel veel potentieel.
Nu nog een ondergrondse telefoonlijn leggen om sneller te communiceren.


Groetekes,

David

Wat we willen gehoord hebben...Korte nieuwsberichten gesprokkeld door Wim

Nog een kort nieuwsbericht van de laatste week exploratie. Deze info is gedestilleerd uit een telefoongesprek met slechte verbinding, een telefoongesprek in een lawaaierig café en een onduidelijke sms. Dit is hetgene wij uiteindelijk hebben (willen) verstaan.
Op het eindpunt van vorig jaar -1500 is er geen vervolg meer gevonden. Ook op een niveau hoger in de zone 1400-1450 is er nog gezocht maar geen passeerbaar vervolg meer gevonden.
De exploratie is dan hervat in de "Ramal Norte". Dit was een gekende afsplitsing op +/- 1100m die reeds geëxploreerd was tot bijna -1200 (denk ik). De explo van deze aftakking heeft een jaartje stilgelegen omdat de andere route interessanter was. In de Ramal Norte hebben ze in de laatste week terug een diepte van 1400 bereikt, deze weg loopt nog door (putten) en er zit nog veel tocht op. Er zou meer tocht op zitten dan op de route naar sandy beach op -1500. We kunnen dus weer volop dromen van een nieuwe weg naar de collecteur.
Voila, dit is wat ik denk verstaan te hebben. Maar misschien verschijnt er binnen een paar dagen een totaal ander bericht.

Wim

PS Voor de uiterst nauwkeurigen onder ons kunnen we wel stellen dat de grot enkele meters dieper is geworden aangezien het water in de sifon blijkbaar iets lager stond en als we ook de waterdiepte meetellen winnen in totaal een enkele meter.

zaterdag, augustus 02, 2008

Cornisa: 4 - Expeditie: 0

Terug in Potes. Het relaas van de exploratie heeft Vince hieronder al uitgebreid beschreven. We zijn dus nog niet dieper geraakt dan het waterniveau in de grote put/zaal, nadat 4 explogroepen de revu zijn gepasseerd. Dat niveau is wel met 1.7 meter gedaald tov vorig jaar en de resterende (rechtstreeks meetbare) diepte is 2.65m,wat de Cornisa 4m dieper maakt, maar toch is dat niet echt spektaculair te noemen (al stijgen we wel een plaatsje in de top 10 :-)).

Waar loopt het dan nog verder? Dries en Kevin exploreren momenteel op een stuk op -1100m dat al een paar jaar ligt te wachten op verdere exploratie. Het feit dat ze niet vroeger dan voorzien uit de grot kwamen, kan een teken zijn dat het daar nog steeds verder loopt.
Voorts is Jan met 3 Spanjaarden opnieuw richting -1500m getrokken om een paar niet-ontgonnen stukken te bekijken.

Het doet me allemaal wat denken aan een exploratie van een paar jaar geleden. Toen zochten we 3 weken lang tevergeefs in en rond de "sala negra" op -700m om uiteindelijk de laatste dag 2 veelbelovende meanders te vinden. 1 van de meanders heeft ons nu tot de huidige diepte geleid... de andere is nog steeds onontgonnen... Laat ons hopen dat het dit jaar opnieuw zoiets is.
Ondertussen heeft een prospectie aan de opervlakte ons 2 blazende gaten opgeleverd. Dat opent misschien wat perspectieven. Ook voor mensen die in de komende jaren eens naar de Picos willen komen, maar wat afgeschrikt werden door de grote diepte van de Cornisa.

Wat mij betreft: een zesdaagse 3D fotosessie in de Cornisa: meer kon ik echt niet wensen. Mijn fotomateriaal bleef werken, ´k had net genoeg batterijen en geheugenkaarten mee... en vooral: Koen was echt ongelooflijk in het assisteren bij de foto´s: poseren, suggesties geven, flashes op de meest onmogelijke plaatsen leggen, ...

Foto´s












Inmiddels, aan de oppervlakte

Donderdagavond kwamen Antonio en Carlos van SECJA ons versterken. Ik pikte ze op in Los Camachos in Potes. Tussen 2 regenbuien in geraakten we van Fuente De tot in het kamp, waar ook David (Matelana) was toegekomen. Koen en DDR kwamen later op de avond toe in het kamp, zij verkozen te wachten tot de volgende regenbui losbarstte, kwestie van af te koelen na een lange tocht naar de grotuitgang.
Door een comunicatiestoornis met het team Wim-David hadden Koen-DDR verkeerdelijk begrepen dat alle mogelijkheden rond -1400 reeds onderzocht waren en ze hebben dan ook niet verder meer gezocht en zich geconcentreerd op 3D fotografie. De Koen begon het op den duur zelfs nog plezant te vinden. 2 teams, Jan-David en Antonio-Carlos vertrokken vrijdagnamiddag naar -700 en moeten op dit moment op -1500 zijn toegekomen voor overnachting. Doel is dat Jan-David de zone op -1400 nog eens aan een laatste onderzoek onderwerpen. Naargelang het nieuws van Kevin-Dries, die intussen 5 nachten onder de grond hebben gezeten in de zone van de Ramal Norte (vanuit het bivak op -900), zullen Antonio-Carlos ginds verderwerken of op -1400 mee exploreren. We hebben intussen bevestiging dat de pompiers zullen desequiperen in september, er moet bijgevolg niet al te veel materiaal naar buiten.
Donderdag had Jan aan de oppervlakte wat prospectie gedaan en 2 interessante gaten gevonden. Vrijdagavond gingen Koen, DDR en ikzelf rap een kijkje nemen in het gat niet ver onder het kamp gelegen. Het was een kleine porche waarin een meander vertrekt met zeer brokkelige wanden (zie fotos). Gemerkt met een cirkel met kruis, Franse manier om te zeggen dat het gat onderzocht is en dichtloopt. Er kwam evenwel een erg koude tocht uit. Koen, op Teva's, begon te spitten, ikzelf ging in oppose de meander in en blijf boven. Mijn uitgeblazen adem vloog horizontaal naar buiten, de wanden waren ijskoud! Ik stopte bij gebrek aan licht. Terwijl koen een tweede spit plantte ging ik buiten hogerop de lapiaz zoeken; de pessimistische theorie was immers dat de koude tocht afkomstig was uit een hogerop gelegen gat dat met sneeuw is gevuld. In dit geval zou echter de koude tocht onderin de meander moeten zitten, eerder dan in het plafond. Ik vond een instorting met sneeuw even hogerop en zelfs vlakbij het kamp, dat gemerkt was met een gele, open cirkel - "onderzocht en loopt verder". Ik daalde de instorting af en kroop een dalende spleet in met duidelijke tocht. Tot mijn grote verbazing BLIES dit gat ook. Het was dus geen tunnel naar het gat waar we daarnet zaten maar een andere toegang tot een blazend systeem. Koen merkte op dat we hier op een kruispunt van 2 breuken zaten die ook duidelijk te zien zijn aan de oppervlakte. Op dit ogenblik zijn we vrij optimistisch gestemd over deze beide gaten.
Deze morgen daalde ik met Koen en DDR de berg af en ging et DDR verder door naar Potes. We hebben de Mandonx-desobstructiemachine geprogrammerd om vandaag en morgen in deze twee gaten te werken. Wie weet vinden we een systeem op 5 minuten wandelen van de keukentent...
groeten, Vince

Fotookes:
  • Oppose in het plafond van de blazende porche
  • Koen Spitting by Dusk
  • Instorting met blazende spleet hogerop