zaterdag, augustus 02, 2008

Inmiddels, aan de oppervlakte

Donderdagavond kwamen Antonio en Carlos van SECJA ons versterken. Ik pikte ze op in Los Camachos in Potes. Tussen 2 regenbuien in geraakten we van Fuente De tot in het kamp, waar ook David (Matelana) was toegekomen. Koen en DDR kwamen later op de avond toe in het kamp, zij verkozen te wachten tot de volgende regenbui losbarstte, kwestie van af te koelen na een lange tocht naar de grotuitgang.
Door een comunicatiestoornis met het team Wim-David hadden Koen-DDR verkeerdelijk begrepen dat alle mogelijkheden rond -1400 reeds onderzocht waren en ze hebben dan ook niet verder meer gezocht en zich geconcentreerd op 3D fotografie. De Koen begon het op den duur zelfs nog plezant te vinden. 2 teams, Jan-David en Antonio-Carlos vertrokken vrijdagnamiddag naar -700 en moeten op dit moment op -1500 zijn toegekomen voor overnachting. Doel is dat Jan-David de zone op -1400 nog eens aan een laatste onderzoek onderwerpen. Naargelang het nieuws van Kevin-Dries, die intussen 5 nachten onder de grond hebben gezeten in de zone van de Ramal Norte (vanuit het bivak op -900), zullen Antonio-Carlos ginds verderwerken of op -1400 mee exploreren. We hebben intussen bevestiging dat de pompiers zullen desequiperen in september, er moet bijgevolg niet al te veel materiaal naar buiten.
Donderdag had Jan aan de oppervlakte wat prospectie gedaan en 2 interessante gaten gevonden. Vrijdagavond gingen Koen, DDR en ikzelf rap een kijkje nemen in het gat niet ver onder het kamp gelegen. Het was een kleine porche waarin een meander vertrekt met zeer brokkelige wanden (zie fotos). Gemerkt met een cirkel met kruis, Franse manier om te zeggen dat het gat onderzocht is en dichtloopt. Er kwam evenwel een erg koude tocht uit. Koen, op Teva's, begon te spitten, ikzelf ging in oppose de meander in en blijf boven. Mijn uitgeblazen adem vloog horizontaal naar buiten, de wanden waren ijskoud! Ik stopte bij gebrek aan licht. Terwijl koen een tweede spit plantte ging ik buiten hogerop de lapiaz zoeken; de pessimistische theorie was immers dat de koude tocht afkomstig was uit een hogerop gelegen gat dat met sneeuw is gevuld. In dit geval zou echter de koude tocht onderin de meander moeten zitten, eerder dan in het plafond. Ik vond een instorting met sneeuw even hogerop en zelfs vlakbij het kamp, dat gemerkt was met een gele, open cirkel - "onderzocht en loopt verder". Ik daalde de instorting af en kroop een dalende spleet in met duidelijke tocht. Tot mijn grote verbazing BLIES dit gat ook. Het was dus geen tunnel naar het gat waar we daarnet zaten maar een andere toegang tot een blazend systeem. Koen merkte op dat we hier op een kruispunt van 2 breuken zaten die ook duidelijk te zien zijn aan de oppervlakte. Op dit ogenblik zijn we vrij optimistisch gestemd over deze beide gaten.
Deze morgen daalde ik met Koen en DDR de berg af en ging et DDR verder door naar Potes. We hebben de Mandonx-desobstructiemachine geprogrammerd om vandaag en morgen in deze twee gaten te werken. Wie weet vinden we een systeem op 5 minuten wandelen van de keukentent...
groeten, Vince

Fotookes:
  • Oppose in het plafond van de blazende porche
  • Koen Spitting by Dusk
  • Instorting met blazende spleet hogerop

1 Comments:

Anonymous David L. said...

Een communicatiestoornis tssn Wim-David en Koen-DDR m.b.t. de mogelijkheden op -1400m zou ik het toch niet noemen. Wij hebben duidelijk gezegd dat er in de galeria Bart L nog een klimmetje naar de put was en er eens onder de blokken moest gekeken worden. Soit, hopelijk heeft een volgende equipe er de laatste dagen nog een vervolg gevonden.
David L.

10:28 a.m.  

Een reactie posten

<< Home