zaterdag, augustus 02, 2008

Cornisa: 4 - Expeditie: 0

Terug in Potes. Het relaas van de exploratie heeft Vince hieronder al uitgebreid beschreven. We zijn dus nog niet dieper geraakt dan het waterniveau in de grote put/zaal, nadat 4 explogroepen de revu zijn gepasseerd. Dat niveau is wel met 1.7 meter gedaald tov vorig jaar en de resterende (rechtstreeks meetbare) diepte is 2.65m,wat de Cornisa 4m dieper maakt, maar toch is dat niet echt spektaculair te noemen (al stijgen we wel een plaatsje in de top 10 :-)).

Waar loopt het dan nog verder? Dries en Kevin exploreren momenteel op een stuk op -1100m dat al een paar jaar ligt te wachten op verdere exploratie. Het feit dat ze niet vroeger dan voorzien uit de grot kwamen, kan een teken zijn dat het daar nog steeds verder loopt.
Voorts is Jan met 3 Spanjaarden opnieuw richting -1500m getrokken om een paar niet-ontgonnen stukken te bekijken.

Het doet me allemaal wat denken aan een exploratie van een paar jaar geleden. Toen zochten we 3 weken lang tevergeefs in en rond de "sala negra" op -700m om uiteindelijk de laatste dag 2 veelbelovende meanders te vinden. 1 van de meanders heeft ons nu tot de huidige diepte geleid... de andere is nog steeds onontgonnen... Laat ons hopen dat het dit jaar opnieuw zoiets is.
Ondertussen heeft een prospectie aan de opervlakte ons 2 blazende gaten opgeleverd. Dat opent misschien wat perspectieven. Ook voor mensen die in de komende jaren eens naar de Picos willen komen, maar wat afgeschrikt werden door de grote diepte van de Cornisa.

Wat mij betreft: een zesdaagse 3D fotosessie in de Cornisa: meer kon ik echt niet wensen. Mijn fotomateriaal bleef werken, ´k had net genoeg batterijen en geheugenkaarten mee... en vooral: Koen was echt ongelooflijk in het assisteren bij de foto´s: poseren, suggesties geven, flashes op de meest onmogelijke plaatsen leggen, ...