vrijdag, januari 01, 2010

De 100 zijn ruim binnen!

De buurt rond Yen Minh herbergt nog een hoop onbekende grotten. Tijdens een rit merkte Jan toevallig (!) op 10 km van Yen Minh stad een resurgentie op in een diepe vallei die slechts op enkele plaatsen vanop de weg gezien kan worden. De perte is een sifon een 500 tal meter verderop, we konden de rivier zo'n 350 meter stroomopwaarts volgen. Nieuwjaar werd op klassieke wijze doorgebracht; deze keer in een eerder sympathieke locatie, bamboe decor langsheen de rivier. Vechten tegen de slaap tot middernacht en Hanoi Vodka en Bia Hanoi om mee te toasten. op de terugweg franse motards tegen gekomen op straat met rijstwijn, het is dan toch nog een beetje slecht afgelopen voor enkelingen waaronder mijzelf. Grappig dat de vietnamese uitbater ons vroeg geen (nacht)lawaai te maken. En dat terwijl hier om 5 am de public radio ongevraagd zijn luidruchtige onzin verkoopt, honden heel de nacht door in het niets blaffen, ochtendrochelaars het bont maken onder het hotelraam om over het opwarmen der vrachtwagenmoteurs en het slachten van zwijnen nog maar te zwijgen. Ons uurtje geciviliseerd nachtgebral hinderlijk voor de rust van de omwonenden? Laat me niet lachten.
We keerden enkele uren slaap later terug naar Ngoc Long waar we verder exploreerden en topografeerden in een mooie resurgentie die ik vorige editie met Nele ontdekte. Voorlopig einde na 490 meter en 70 topopunten op een grote put. De perte moet dus dringend bezien worden, we dromen van een traversee met touw doortrekken. Ambiance en mooie gezichten temidden van de Black Tay.
Vanavond veel data bijeengescharreld en we hebben zowaar ruim 9.5 kilometer bijeen gemeten deze editie wat betekent dat we nu ruim 100km Vietnamese ondergrond in kaart hebben gezet. Party time!! Toestemmingen en aanvragen waren deze keer problematisch; de gemeentegrenzen werden verlegd wegens het stuwmeer en in Quynh Nhai mochten we niet exploreren. Idem voor alle districten in ha giang behalve Yen Minh. Vandaag kwam het goede nieuws dat we ook in Dong Van mogen exploreren; Jan heeft enkele interessante punten gevonden, waar moren wellicht enkele ploegen zullen exploreren. Nog 3 dagen speleo te gaan, traditiegetrouw zullen we er tegen het einde aan nog een flinke lap op geven. Ik leg alvast een provisie aan in mijn grot-boekhouding en neem aan dat we met 13 kilometer naar huis komen. Zet de pronostiek maar op het clubbord.
De groeten, Vince