dinsdag, november 10, 2009

2009 slotsom

't Is wat vreemd, een berichtje posten over een expe waar ik voor het eerst in 8 jaar niet bij was. Wegens samenvallend met speleo in de USA. Maar goed, wat is er gebeurd in 2009 in de Picos...
Vooreerst: niet dieper (anders ging er hier ongetwijfeld wel een bericht staan ;-)). De tak die tot -1507m liep (of -1509 of -1511 naargelang de stand van het water en de lengte van de tentstok) is volledig afgeschreven en gedesequipeerd tot +/- -1250m. Hoe graag we het ook zouden willen, dit stuk liep dood. De sifon zag er ook niet duikbaar uit. Als het al een sifon was, of gewoon een opstopping modder en blokken en kiezels die heel langzaam water doorliet.
Er was een andere tak, de Ramal Norte. Op 1 stuk liep die in 2008 "dood" op een te smalle meander. Het andere stuk werd dit jaar verder geƫxploreerd. Om uiteindelijk uit te komen op -1300m op een stuk dat we enkele jaren geleden hadden afgesloten. Met andere woorden: vanaf -800m zijn er momenteel geen vraagtekens meer. Volgend jaar zal er mss een laatste scan zijn voor de desequipeerders.
Rond -800m zijn er nog wat mogelijkheden. Een grote zaal met mogelijks een paar interessante passages. En dan is er nog de Meandro del Ultimo Dia 2, die op -650m al 6 jaar ligt te wachten op verdere exploratie (met dank aan de ultieme dag meander 1, die ons toch 6 jaar exploratieplezier heeft gegeven).

Ondertussen is er ook wat rondgezocht aan de oppervlakte. Een grote spleet, op een paar meter van een van de tenten, werd nogmaals afgedaald. Reden was de sneeuw: overal lag die meters dik. Behalve op 1 plek. En tocht is altijd een goed teken, al moet je soms zoeken waar effectief het vervolg ligt... met als resultaat een grot die nu al -300m is. En nog verder loopt. 'k Denk dat we eens mogen beginnen denken over een naam...
Dus ja, slotsom: het wordt moeilijk om nog dieper te geraken in de Cornisa. De meeste vraagteken-passages zijn ingevuld. Al weet je uiteraard nooit, het zou niet de eerste keer zijn dat we denken dat het gedaan was. Alleen mogen we veel meters desequiperen volgend jaar... om die hopelijk elders te kunnen uithangen.
Wat de andere - nog steeds naamloze - grot betreft: dat ziet er goed uit. Tocht, voorbij de "moeilijke" laag en recht op een breuk in de Hoyo Grande. En een aanloopmars van 2 seconden voor degene die zijn tent het dichtst bij de ingang zet.

1 Comments:

Blogger David L. said...

"Sima de Hojas" is de naam ("blaadjesgrot")

11:36 a.m.  

Een reactie posten

<< Home